Om oss

Tønnegarden

Handverktradisjonar frå Bjørnafjorden

Kunsten å laga tønner er utdøyande, men på Tønnegarden er det storproduksjon! Her har me eit flott visningssenter i nye lokaler. I ny verkstad tilbyr bøkkaren omvisning i tønnefabrikken. Her får du sjå handverkaren i arbeid og ei unik innføring i bøkkerkunsten. Kunnskap og handtverk har vore overført frå slektsledd til slektsledd, i alt 5 generasjonar. Jostein og Oddvar er dei to som i dag produserer tønnene og held liv i den gamle tradisjonen.

Me har òg lyse og trivelige lokaler for selskap. Her kan du få ei tradisjonell matoppleving med deilig steinomnsbakt brød, lunsj eller middag frå vår meny.

På Tønnegarden møter du mellom andre

Jostein

Kari

Solveig

Oddvar

Steinomnen

I hjartet av bygget ligg vår vedfyrte bakerovn. Ovnen blir brukt til alt frå fantastisk pizza steikt ved 350-400 grader og nydelege rustikke brød, til langtidsteiking av kjøt, steik og desserter mm. Varmen, lukta og røyken som stig opp frå pipa når me fyrer, er ein viktig del av historia vår. Her ryker det dagleg frå pipa, frå bakeriet, eller frå tønneproduksjonen.

Me tek imot forhåndsbestilte grupper for pizzabaking og andre aktivitetar.

Tradisjonsmat

Lefser, flatbrød og rauddravle er tradisjonell mat her i distriktet. Lefsene og flatbrøda vert kjevla tynne, steikt på takke og oppbevart tørre. Lefsene blir så bløytt under rennande vatn, og lagt i klede til dei blir mjuke og smøregode. Me brukar ein nydeleg smørkrem til våre lefser, den inneheld meierismør, melis, egg og rømme.

Rauddravlen er Fusa sin eigen og utruleg god. Den skal vere «slett», altså utan klumpar. Den er søt, lett og fyldig og skal serverast kald. Oppskriftene rundt om varierer, hos oss vert det brukt ei gamal oppskrift her frå lokalområdet.

Sjå våre produkt i gardsbutikken

Vestlandsk fjordfe

På garden har det i alle år vore drive mjølk og kjøttpoduksjon. I dag har me ca 10 ammekyr av rasen vestlandsk fjordfe. 

Vestlandsk Fjordfe er ein gamal storferase som har vore utrydningstrua, men som no har fått ny renessanse på grunn av det smakfulle og særeigne kjøtet. Rasen er noko mindre enn mange andre rasar, men har ein nydeleg utsjånad og eit flott marmorert kjøt.
Me fokuserer på at dyra våre har det godt for å få best mogeleg kvalitet. På sommaren får dei gå ute i det fri. Frisk luft og mykje godt gras, gir god mjølk og smakfullt kjøt.

Kjøtet har me for salg i vår gardsbutikk. Me lagar og ferdige produkt som kjøttkaker, kjøttboller, karbonader, gryter, pizza og anna. I våre produkt brukar me òg mykje hjortekjøt. Hjorten er ofte å sjå like utanfor døra hos oss. Mykje god kortreist mat får du i vår butikk, vår servering og catering.

Sjå våre produkt her.